Blog Layout

Overtuigingen - Een puzzelstuk in PTSS-herstel

Johan Reinhoudt, oprichter PTSS Voorbij, ontwikkelaar True Result PTSS en Trauma Recovery Coaching™

'Geloof het of niet'..



Overtuiging als puzzelstuk in PTSS-herstel


'Geloof het of niet..' - Op dit moment ontstaan er voor sommigen onder ons wel heel veel schokkende gebeurtenissen op rij. Denk bijvoorbeeld aan de vele zorgverleners werkzaam in de huidige Corona-Covid19 crisis en denk hierbij specifiek eens aan de intensive care (IC)-artsen en (IC)-verpleegkundigen werkzaam in Corona-Covid19 units. Echter, ook velen buiten de zorgverlening, bijvoorbeeld de vele executives, professionals en ondernemers die op dit moment blootgesteld worden aan voor hen persoonlijk schokkende gebeurtenissen. Denk hierbij aan hen die op dit moment hun bedrijf verliezen, of misschien al verloren hebben door de ontstane Corona-Covid19 situatie. 


De zorg voor hen op dit moment is heel erg belangrijk, maar de nazorg voor hen straks is evenzo belangrijk en wordt misschien wel onderschat. We weten dat iedereen op ieder moment in hun leven een 'schokkende gebeurtenis' mee kan maken, die men niet in staat is psychobiologisch goed te verwerken. Op die momenten kan hierdoor later een Posttraumatische Stress Stoornis (PTSS) ontstaan. 


Overtuigingen spelen een rol in ons leven en dus ook in het ontstaan en later herstellen van PTSS. Onze gedachten en prestaties worden namelijk beïnvloed door overtuigingen - situaties, dingen die men vindt, omdat men die zo door de jaren heen, maar met name in de eerste levensjaren zo zijn aangereikt. Overtuigingen zijn sterk - heel sterk. 


Hoe kan ik mijn overtuigingen veranderen wanneer ik zelf en iedereen in mijn omgeving mij constant aanmoedigt om hieraan vast te houden?


Overtuigingen zijn helaas meestal beperkend en negatief - het zijn diepgewortelde gedachtepatronen in het onderbewuste deel van onze hersenen. Men ervaart de wereld op een bepaalde manier omdat men op een bepaalde manier filtert wat men waarneemt - beperkende overtuigingen zijn dan ook waarneming bepalende filters, die leiden tot waarnemingen en hiermee vaak verbonden automatisch gedrag. Wij nemen als het ware onze eigen overtuiging(en) waar. Onze werkelijkheid is hierdoor dan ook altijd puur persoonlijk.


Overtuigingen zijn erg sterk en zijn niet te veranderen door het lezen van een boek of het bekijken van een video. Ik durf wel te stellen dat ik in mijn coaching praktijk nog nooit iemand heb ontmoet die geen beperkende overtuigingen had. Het is zeker geen oordeel of een kwaliteitslabel, maar het is zeker wel iets om rekening mee te houden in de context van PTSS-herstel.


Overtuigingen zijn vaak negatief en deze negatief beperkende overtuigingen kunnen zelfs actief vernietigend van aard zijn en daardoor ook zeker prestatie belemmerend. Een voorbeeld hiervan zou kunnen zijn wanneer iemand met PTSS er sterk van overtuigd is dat zijn/haar PTSS, chronisch, levenslang is, en men het niet 'verdiend' om hier ooit nog  bovenop te komen en weer succesvol aan het werk te kunnen zijn. Dit kan men vanzelfsprekend ook door anderen ingegeven worden - een al aanwezige overtuiging kan hierdoor versterkt worden, of zelfs 'nieuw aangebracht' worden.


Een overtuiging kan PTSS-herstel en dus toekomstig geluk en succes 

in de weg staan en zelfs vernietigen.


Een negatieve overtuiging over iemands persoonlijke PTSS-herstel mogelijkheden kan voortdurend en onbewust succes en geluk in de weg staan en zelfs vernietigen - De persoon wil bijvoorbeeld bewust wel van PTSS herstellen, maar onbewust misschien ook weer niet. Er kan bijvoorbeeld een mogelijke onveiligheid schuilen in het toekomstige succesvolle herstel van PTSS en de hierdoor ontstane veranderingen. Wij kunnen biologisch, maar in twee staten verkeren – ofwel in groei ofwel in verdediging en nooit 'ergens hier tussenin'. In verdediging zijn kost onbewust heel veel energie en is uiteindelijk zelfs 'giftig' voor het lichaam.


Het is daarom dan ook niet vreemd dat wij altijd onbewust op zoek zijn naar die groei staat - een staat van veiligheid in algemene zin. Hoe vreemd het ook mag klinken, soms levert een zelfs hele vervelende situatie in het heden onbewust meer 'veiligheid' dan de onzekerheid van een toekomstige situatie, die wij op dit moment totaal niet kunnen overzien. Zoals weleens in andere omstandigheden gezegd wordt – “je weet wat je nu hebt, maar je weet niet wat je eventueel zal gaan krijgen”. 


Dit zoeken naar veiligheid in onzekere situaties geldt in het bijzonder ook voor mensen met PTSS die al meerdere hulpverleners en PTSS-hersteltrajecten hebben gehad en wanneer deze trajecten niet hebben geleid tot het persoonlijk verwachte herstel. Wanneer men bijvoorbeeld (nog) steeds niet normaal kan functioneren en men toch maar weer niet arbeidsgeschikt verklaard wordt, dan wordt het vasthouden aan de huidige schijnveiligheid alleen nog maar versterkt. 


Gedrag wordt op deze manier verder onbewust bepaalt en verbindt zich met waarnemingen die met de aanwezige overtuigingen verbonden worden – Men heeft  bijvoorbeeld zelfpraat zoals: “Zie je wel dit werkt  voor  een ander misschien, maar niet voor mij”.


In mijn coaching praktijk help ik mensen met PTSS van overleven naar moeiteloos leven. Het gaat er mij in de eerste plaats om, degene met PTSS in een herstelproces door effectieve transformatie actief te ondersteunen. Ik vind het dan ook erg belangrijk om op een veilige en niet-confronterende manier persoonlijke onderliggende overtuigingen effectief te transformeren. Ik doe dit door gebruik te maken van geavanceerde coaching interventies die in staat zijn overtuigingen als het ware te 'neutraliseren'.


Het is namelijk in de context van PTSS-herstel erg belangrijk om de door de overtuigingen  aangestuurde emoties/gevoelens/reacties te transformeren. Het gaat hier dus om de aanleiding(en)/trigger, de bron van de oorzaak van de negatieve effecten - effecten die uiteindelijk bijvoorbeeld leiden tot de bewust geworden angst, agressie en/of neerslachtigheid. 


Gevolgen die het voor de omgeving van degene met PTSS (directe familie en naasten) zo ontzettend moeilijk maken om hiermee om te gaan – van het een op het andere moment van een lieve man/vrouw veranderen in iemand die buitenmatig agressief reageert en totaal zichzelf niet meer is. Hierdoor is het dan ook een droombeeld om ervan uit te gaan dat door het rationaliseren van ontstane emoties, zoals zo vaak genoemd ‘dingen een plekje te geven’, het zich richten op (automatisch) ongewenst gedrag en/of het gericht zwaktes te gaan verbeteren bij iemand met PTSS, er een effectieve en moeiteloze situatie zou kunnen ontstaan. 


Gerichte focus op en blootstelling van trauma in een PTSS-hersteltraject, zal helaas bijna uitsluitend de unieke (traumatische) neurofysiologische ‘bedrading’ en daarmee het trauma versterken. Alles waar wij namelijk energie aan geven vermeerdert – dit is een universele wet die voor iedereen geldt en dus ook voor iemand met PTSS.


Gelukkig kunnen overtuigingen tegenwoordig als onderdeel van een PTSS-herstel traject, door gebruik te maken van op energie psychologie gebaseerde, elegante en geavanceerde coaching interventies effectief opgelost worden. Hiermee kan dit als onderdeel in een PTSS-herstel praktische en grondige ondersteuning verlenen. Dit leidt gedurende het hersteltraject tot meetbare en effectieve prestatieverbeteringen en verbetering van de kwaliteit van leven voor iemand met PTSS.


Ik werk in mijn praktijk hiervoor met het door mij ontwikkelde True Result™ PTSS Coaching - een stappenplan wat de psychobiologie van degene met PTSS volgt. Hierin heb ik verder mijn persoonlijke ervaringen en informatie uit de neurowetenschap, kwantumfysica en diverse vormen van psychologie, waaronder arbeid, sociale, organisatie en energie psychologie verder geïntegreerd.


In een PTSS Voorbij hersteltraject is bewustwording en effectieve verandering van de trigger(s) (aanleiding(en)) van de oorzaken van automatisch en reflexmatig ongewenst gedrag een van de belangrijkste basis succesfactoren. Het is een unieke vorm van PTSS-herstel coaching die gekenmerkt wordt door samenwerking, effectiviteit, meetbaarheid en persoonlijke toepasbaarheid in de context van PTSS.


Wil jij ook kijken of een PTSS Voorbij hersteltraject iets voor jou en/of voor je liefhebbende is? Neem dan contact op door het invullen van het contactformulier.

PTSS Voorbij Kennis Blog

PTSS Voorbij-Integraal en holistisch herstel van PTSS en Trauma-Johan Reinhoudt-gele rubberen eend i
door Johan Reinhoudt, oprichter PTSS Voorbij, ontwikkelaar True Result PTSS en Trauma Recovery Coaching™ 23 mrt., 2024
De kracht van erkenning bij Posttraumatische Stressverschijnselen (PTSV) als gevolg van PTSS en trauma – PTSS – Trauma – Theorie van het badeendje.
Angstige vrouw met handen voor haar gezicht.
door Johan Reinhoudt, oprichter PTSS Voorbij, ontwikkelaar True Result PTSS en Trauma Recovery Coaching™ 08 mrt., 2024
Emotionele flashbacks bestaan – het is een zeer onbekende vorm van herbelevingen zonder beelden. Bij Posttraumatische Stressverschijnselen (PTSV), veroorzaken deze onverklaarbare angsten! Deze angsten leiden tot een angst etiket en onbeheersbare scenario's. De worsteling met angst is herkenbaar aan bijvoorbeeld overmatig piekeren, behoefte aan structuur, een façade van ontspanning, nepgedrag, overmatige behulpzaamheid, angst voor afwijzing, obsessieve controle, punctualiteit, onophoudelijk praten en vervreemding van gevoelens. Angst is hierdoor een constante metgezel voor mensen met PTSV.
Share by: