WIE VOLGEN EEN INTEGRAAL PTSS EN TRAUMA HERSTELTRAJECT?





Wie volgen een integraal en holistisch PTSS en Trauma hersteltraject?

Een integraal en holistisch PTSS en

Trauma hersteltraject - Voor wie?



In de PTSS Voorbij privépraktijk zie ik mensen met Posttraumatische Stressverschijnselen (PTSV) als gevolg van PTSS en trauma. Iemand met PTSV is niet ‘gestoord’, ‘permanent kapot en/of beschadigd’ en er is ook niet iets ‘mis’ met hen – wel is men ‘tijdelijk verwond’ en heeft men op basis van de verwarring in waarneming dringend behoefte aan empathische, deskundige en in PTSS en trauma gespecialiseerde professionele ondersteuning.


Hieronder een overzicht van de achtergronden van de mensen die de PTSS Voorbij praktijk bezoeken – allemaal mensen met beroepsmatige of niet beroepsmatige PTSV als gevolg van PTSS en trauma:


  • Mensen die ondanks jaren van gebruikelijke professionele ondersteuning en na vele hersteltrajecten voor PTSS en trauma te hebben gevolgd – volledig vastgelopen zijn.


Men wordt vaak verteld dat men niet meer in een hokje past, men te complex geworden is, of dat men zelfs uitbehandeld is. Hierdoor raakt men hopeloos, radeloos, reddeloos en ziet men (haast) geen uitweg meer. Totdat men op eigen initiatief verder gaat zoeken naar een oplossing omdat men niet kan geloven dat 'dit' het is en er niets meer mogelijk is.


Men stelt de vraag die velen zich dan stellen: zou dit dan misschien voor mij of voor mijn dierbare een optie zou kunnen zijn? Ook komt het vaak voor dat een partner, broer, zus, vriend, vriendin of een andere dierbare hen tipt om eens de PTSS Voorbij website te gaan bekijken en te kijken of de informatie met hen resoneert.


  • Mensen die eerder voor PTSS en trauma behandeld zijn en die in eerste instantie het gevoel hadden dat de benadering wel enigszins geholpen had – zoals dit vaak door hen zelf verwoord wordt: "dat de scherpe kantjes er in eerste instantie wel af leken te zijn."


Totdat er weer opnieuw een moment van hevige stress in hun leven ontstond. Toen kwamen de Posttraumatische Stressverschijnselen in alle hevigheid terug – en zoals velen dit ervaren, vaak nog veel ernstiger dan daarvoor. De PTSS en de automatische ongewenste reacties waren dus zeker niet voorbij. Vermindering van verschijnselen lijkt in eerste instantie heel fijn totdat iemand ontdekt dat wanneer de onderliggende aanleidingen/triggers niet opgelost - het gewoon iedere dag doorgaat en zelfs ernstiger wordt. Posttraumatische Stressverschijnselen zijn dan ook pas opgelost wanneer de aanleidingen (triggers) die leiden tot de stressreacties opgelost zijn.


  • Mensen die herhaaldelijk te horen hebben gekregen dat ze een burn-out hadden en niet meer weten hoe ze verder moeten. De eerdere burn-out benaderingen hebben niet geholpen omdat het helaas geen burn-out betrof.


Natuurlijk waren er burn-out verschijnselen, maar de onderliggende aanleiding van Posttraumatische Stressverschijnselen is iets heel anders dan die van een burn-out. Dit leidt tot een benadering die niet gepast is voor de klachten, met ernstig tijdverlies en een steeds heviger wordende en belastende situatie voor iemand met Posttraumatische Stressverschijnselen. Het is daarom heel belangrijk om PTSV goed van burn-out te kunnen onderscheiden. Er is hiervoor gespecialiseerde deskundigheid nodig en dit is helaas niet altijd een vanzelfsprekendheid.


  • Mensen die tot de conclusie komen dat het niet meer goed met hen gaat en dat het zo niet verder kan. Men kan en wil zo niet meer verder leven. Het hele leven is overleven geworden!


Er kan hiervoor een specifieke aanleiding zijn, bijvoorbeeld dat men zich door gesprekken in de familie ineens bewust geworden is dat men (vroeg)kinderlijk trauma heeft (bv seksueel misbruik, lichamelijke mishandeling, ernstig pesten of buitengesloten, overlijden van een of beide ouders op vroege leeftijd), of dat men plots een patroon is gaan zien in de ziekmakende relaties, bijvoorbeeld narcisme van een of beide ouders en/of (ex-)partner(s). Vaak blijkt dat narcisme of een antisociale en voor hen toxische persoonlijkheid een voorname rol is gaan spelen in een verscheidenheid van privé en werkrelaties. Dit heeft geleid tot langdurig en ernstig leed met ingrijpende traumatische gevolgen.


  • Mensen die hun gevoel kwijt zijn – zelfs niets meer kunnen voelen voor diegene waarvan men verstandelijk weet dat men hiervoor gevoelens heeft (bv partner, kinderen, kleinkinderen) – men voelt niets meer. Een omhelzing is bijvoorbeeld gevoelloos geworden.


Onbewust is men door de jaren heen steeds minder gaan voelen, omdat voelen door alles wat gebeurd is zo ontzettend pijnlijk is geworden. Vaak zijn dit juist mensen die hooggevoeligheid – HSP (Highly Sensitive People) of HSP-HSS (HSP-High Sensation Seeker) als onderdeel van hun persoonlijkheid hebben.


Deze mensen kunnen van nature juist bijzonder goed voelen en alles waarnemen. Voelen is hun kompas en voelen en verbinden met anderen zijn hun krachten en sterkten. Wanneer men dus steeds minder kan voelen, sluit men zich steeds verder af van de buitenwereld, wordt men steeds minder zichzelf en leeft men uiteindelijk zonder hun gevoel als navigatie en wordt men een karikatuur van zichzelf.


Mensen die in die periode toch met hen verbonden raken (ook relaties), blijken uiteindelijk niet verbonden te zijn met wie ze zijn, maar met de karikatuur die ze geworden waren. Uiteindelijk klopt dit ook niet meer en raakt men zichzelf en alles om hen heen kwijt.

 

Leven met Posttraumatische Stressverschijnselen en trauma is belast overleven en niet (meer) leven. Een integraal en holistisch PTSS en trauma hersteltraject is een aanpak die gericht is op herstel van de gehele persoon, waarin voelen en leven met een goede kwaliteit van leven weer mogelijk is!


Herken je jezelf of een dierbare hierin? Neem dan vrijblijvend en vertrouwelijk contact op voor een gratis kennismakingsgesprek. Je kunt contact opnemen door het invullen van het contactformulier.


Neem de regie over je gezondheid en je leven terug of geef het als cadeau aan een dierbare – in een vertrouwelijk telefonisch gesprek kan worden vastgesteld of een kennismakingsgesprek voor een integraal en holistisch hersteltraject een eerste volgende stap kan zijn.



Share by: