Blog Layout

Ben je blijvend gewond na PTSS?

Johan Reinhoudt, oprichter PTSS Voorbij, ontwikkelaar True Result PTSS en Trauma Recovery Coaching™

Van overleven naar moeiteloos leven - 

je eigen weg weer kunnen gaan.




Introductie

Hoe vaak hoor je het niet dat mensen over iemand met PTSS praten en dan bijvoorbeeld zeggen: "Ja het is triest, we weten in ieder geval dat dit nooit meer beter zal worden - werken zal helaas niet meer lukken en wat erg voor de familie."


PTSS is volgens velen nog steeds een levenslang vonnis. Berust deze vaak algemeen aangenomen overtuiging op waarheid of is dit slechts een overtuiging? Is het op dit moment inderdaad zo dat er geen oplossingen zijn voor mensen met PTSS-verschijnselen, of zijn er misschien toch wél oplossingen? Oplossingen die wél een nieuw begin na PTSS mogelijk maken?


Vanuit een kwantum fysisch perspectief bestaat alles in dit universum, inclusief jij en ik, uit trillingen of energie. Niets is echt vast, maar alles is energie. Op kwantumniveau is er dan ook geen verschil tussen mensen. Eigenlijk is iedereen een in beweging zijnde 'beweging van energie'. In plaats van energie kunnen wij hier ook spreken over informatie of bewustzijn.


Onze vijf (5) zintuigen (gezicht, gehoor, reuk, gevoel en smaak) zijn slechts instrumenten van onze geest. Het brein is dan ook niets meer (of minder) dan het registratie instrument waardoor wij de wereld waarnemen, herinneren, vergelijken, bedenken, intellectualiseren en conceptualiseren. 


We weten uit onderzoek van de afgelopen twee decennia dat het brein enorm vormbaar (plastisch) en daardoor flexibel is - zelfs op hoge leeftijd.


Dit laatste geeft enorme positieve ruimte en mogelijkheden in de benadering van PTSS en Trauma-herstel. Per slot van rekening, wanneer het brein (de hersenen) vormbaar is, betekent dit dus ook dat een situatie die, recent of lang geleden is ontstaan door trauma, niet per definitie definitief hoeft te zijn. Dus, de situatie hoeft niet voor altijd zo te blijven.


Wij worden gereguleerd door een 'programma'

Volgens Donald Olding Hebb (1904-1985 - Canadese psycholoog en pionier in neuropsychologie) is het meeste van wie we zijn geworden op 35-jarige leeftijd, opgebouwd uit een collectie van herinnerde gedragingen, emotionele reacties, onbewuste gewoontes, hard bekabelde houdingen (door gewoonte vastgelegde neurale verbindingen in de hersenen), overtuigingen en waarnemingen, die allemaal als een computerprogramma functioneren en ons letterlijk dagelijks voor 95% besturen, zoals de mainframe chip van een computer dit ook doet. 


Een persoon kan dan misschien met de andere 5% van zijn bewuste geest wel zeggen: “Ik wil gezond zijn, ik wil gelukkig zijn, ik wil vrij van mijn PTSS en Trauma zijn." Het lichaam is in de meeste gevallen op een geheel ander programma aangesloten.


Om veranderingen te maken is het dan ook belangrijk om voorbij de analytische en verstandelijke geest te gaan – omdat de bewuste en de onbewuste geest gescheiden wordt door deze analytische geest.


Vrije wil en vrije keuze zijn we dan ook kwijtgeraakt aan een vastgelegd programma. Daarom zullen we later zien dat om duurzame transformatie te bereiken, wij ook op dit programma niveau moeten werken en niet via de analytische geest (dus niet verstandelijk!). 


Het geheugen lijkt op een grote en goed georganiseerde bibliotheek, gevuld met foto’s, audiobanden, video’s en andere voorstellingen van onszelf en onze wereld (gekoppeld met zintuiglijke waarnemingen). Alles wat opgeslagen is heeft een representatie en wordt onderdeel van onze toekomstige ervaringen.


Het feit dat het geheugen op een grote audio-visuele bibliotheek lijkt, met aan representaties gekoppelde zintuiglijke waarnemingen en hierdoor emotionele lading, betekent dus ook dat het onmogelijk is om dingen een plekje te geven, hoe graag men dit verstandelijk (cognitief) ook zou willen.


Alles in de bibliotheek doet altijd mee in een soort van stemmings-ronde, die uiteindelijk leidt tot een enkelvoudig beeld, wat in het geval van iemand met PTSS en Trauma, leidt tot een plotse en ongewilde bewustwording.


Wij denken in plaatjes en beelden

Mensen met PTSS kunnen dus wel anders willen omgaan met in het geheugen opgeslagen plaatjes/beelden, maar dit is niet mogelijk. Door verbinding (associatie), zijn de oorspronkelijke plaatjes/beelden verbonden met talloze andere beelden/situaties die in het geheugen opgeslagen zijn. Deze verbinding zorgt ervoor dat iemand met PTSS totaal verstrikt kan raken in zijn/haar hele doen en laten, zijn/haar hele leven en niet  alleen maar in een gedeelte ervan wat directe betrekking heeft op het trauma. 


Wanneer tijdens een schokkende gebeurtenis, de beide Amygdala, een bepaald gedeelte in de linker en rechter hersenhelft, wat verantwoordelijk is voor het opsporen en vermijden van gevaar  overweldigd wordt, ontstaan er zogenaamde impliciete herinneringen.


Dit zijn representaties van de stressvolle omgeving en de reacties van de persoon hierop, representaties die buiten het bewustzijn  worden opgeslagen. De onbewuste informatie wordt geregistreerd als extreem onaangenaam, een 'horror' die woorden ver te boven gaat - een ervaring, die vanaf nu ten koste van alles moet worden vermeden.


Dus, zelfs wanneer men bijvoorbeeld bewust niets meer van een ernstig ongeluk kan herinneren, onbewust is de zintuiglijke informatie van de waarnemingen tijdens de gebeurtenis, wel degelijk opgeslagen. Wanneer een dergelijke onbewuste herinnering later wordt geactiveerd, wendt de persoon zich tot zogenaamd reflexgedrag. Dit zijn gedachten en gevoelens, zonder dat hij/zij zich bewust is van de oorspronkelijke aanleiding ervan. Dit automatische negatieve gedrag kan niet worden gecontroleerd en dit maakt het extra moeilijk en frustrerend voor degene met PTSS, maar ook zeker voor hen in de naaste omgeving.


Onze herinneringen zijn geactiveerde (geheugen) clusters

Kijk naar een willekeurig voorwerp, je weet direct wat het is door identificatie, je hebt er een mening over en krijgt er een gevoel bij door classificatie. Als je je erop concentreert en erover begint te mijmeren kunnen er allerlei herinneringen en gevoelens boven komen door activering van inhoud en bijbehorende fysiologie. Het kopje van Opa heeft een heel andere (emotionele) waarde dan willekeurig welk ander kopje in bijvoorbeeld de etalage van een winkel.


Dus voordat wij ons van een herinnering bewust worden, moet deze een hoge gevoelswaarde hebben, en geactiveerd worden door iets wat we in het hier-en-nu waarnemen.


Kleine overeenkomsten die we permanent waarnemen worden in dit proces uitgefilterd, pas boven een bepaalde drempelwaarde komt de herinnering goed door met alle beelden en gevoelens erbij. Dan kunnen we in onze geest weer even helemaal terug zijn bij die eerdere ervaring (herbeleving).


Trauma

In energie termen is een trauma in staat, om energie van onze oorspronkelijke levensstroom af te splitsen. Dit gebeurt op die momenten, waarop wij het gevoel hebben dat datgene wat wij meemaken ons lichaam en geest volledig overweldigen, en gevoelsmatig weleens tot de dood zou kunnen leiden. Vervolgens wordt deze afgesplitste energie gebruikt om vastzittende, als het ware bevroren percepties van onze omgeving te creëren. Alles op basis van wat wij zien, horen, voelen, proeven en ruiken. Niet zo vreemd dus dat iemand met PTSS een enorm energielek ervaart in het leven van dag tot dag.


Vervolgens is deze vastzittende en als het ware bevroren perceptie gebonden aan vastzittende en zelfde reacties in ons lichaam, onze emoties en gedachten. Om chaos te voorkomen bieden deze vastzittende en als het ware bevroren werelden de benodigde oriëntatie na een trauma.


Energie psychologie

Door gebruik te maken van op energie psychologie gebaseerde vooruitstrevende en onderbouwde interventies zijn wij in staat om de onderliggende, diepere aanleidingen (triggers) van de vastzittende energie over een situatie, aan te pakken en op te lossen.


Wij richten ons dan ook nadrukkelijk niet  op de belastende emoties die ontstaan als gevolg van de uitlokkende (triggerende) ervaringen. Nee, wij richten ons op de aanleiding (trigger) die de emotie veroorzaakt.


Om duurzame PTSS-transformatie te kunnen krijgen, is het dan ook nodig om te werken op transformatie van deze aanleiding(en) oftewel "triggers" - dit wil zeggen, de herinnering(en), de overtuiging(en) en/of de fantasieën die tot de oncontroleerbare emoties en het ongewenste gedrag bij PTSS leiden. 


Door het gebruik van geavanceerde coaching interventies kan de gruwel uit de Amygdala bibliotheek verwijdert worden. Iemand met PTSS heeft dan nog wel herinnering aan een schokkende gebeurtenis, maar met een heel andere, neutrale en begripvolle volwassen en heldere bewustwording. Dit stelt de persoon in staat om een nieuw begin te maken en weer vrij en flexibel te kunnen reageren op situaties - op een manier die kort daarvoor nog totaal ondenkbaar was.


Het is dan ook zeker niet per definitie zo dat iemand blijvend gewond is na PTSS. Herstel is mogelijk door toepassing van de eerdergenoemde onderbouwde en geavanceerde (coaching) interventies, gebaseerd op energie psychologie. Hierdoor worden cliënten actief ondersteund bij de blijvende transformatie van hun PTSS-verschijnselen. Van belast overleven naar moeiteloos leven.


Hoe ziet een op maat PTSS-hersteltraject er voor jou uit?


Wil jij weten of een PTSS Voorbij hersteltraject geschikt is voor jou, of heb je andere vragen, neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op via het contactformulier

PTSS Voorbij Kennis Blog

PTSS Voorbij-Integraal en holistisch herstel van PTSS en Trauma-Johan Reinhoudt-gele rubberen eend i
door Johan Reinhoudt, oprichter PTSS Voorbij, ontwikkelaar True Result PTSS en Trauma Recovery Coaching™ 23 mrt., 2024
De kracht van erkenning bij Posttraumatische Stressverschijnselen (PTSV) als gevolg van PTSS en trauma – PTSS – Trauma – Theorie van het badeendje.
Angstige vrouw met handen voor haar gezicht.
door Johan Reinhoudt, oprichter PTSS Voorbij, ontwikkelaar True Result PTSS en Trauma Recovery Coaching™ 08 mrt., 2024
Emotionele flashbacks bestaan – het is een zeer onbekende vorm van herbelevingen zonder beelden. Bij Posttraumatische Stressverschijnselen (PTSV), veroorzaken deze onverklaarbare angsten! Deze angsten leiden tot een angst etiket en onbeheersbare scenario's. De worsteling met angst is herkenbaar aan bijvoorbeeld overmatig piekeren, behoefte aan structuur, een façade van ontspanning, nepgedrag, overmatige behulpzaamheid, angst voor afwijzing, obsessieve controle, punctualiteit, onophoudelijk praten en vervreemding van gevoelens. Angst is hierdoor een constante metgezel voor mensen met PTSV.
Share by: