Blog Layout

Burn-out - Het nieuwe PTSS 'Paard van Troje'

Johan Reinhoudt, oprichter PTSS Voorbij, ontwikkelaar True Result PTSS en Trauma Recovery Coaching™


Heeft Burn-out iets met PTSS te maken?



Wist je dat een burn-out vaak een misdiagnose is van een in een later stadium herkende en erkende Posttraumatische Stressstoornis (PTSS)?


Daarom is het zaak dat iemand met Posttraumatische Stressverschijnselen (PTSV) door PTSS en trauma, zo snel als mogelijk wordt bijgestaan met gespecialiseerde deskundige en professionele hulp.


Dit klinkt overbodig, maar helaas is dit het niet. De wachtlijsten om hulp te krijgen 'rijzen de pan uit' en de recente COVID-19 situatie heeft alleen nog maar gezorgd voor nog langere wachttijden.


Een misdiagnose van burn-out is meer dan een professioneel ‘inschattingsfoutje’. Het zorgt voor een onnodig, onaangenaam en zeer ingewikkeld, langdurig herstel, zonder enig resultaat.


Als professional ervaar ik dat iemand met PTSS altijd in een acute fase verkeerd, zelfs wanneer de PTSS, jaren eerder is ontstaan. Waarom is dit?


Omdat het voor iemand met PTSS en trauma niet uitmaakt hoe lang geleden PTSS is ontstaan – het voelt nog net zo ‘vers’ als toen de ‘te schokkende gebeurtenis’ die de spreekwoordelijke emmer met traumatische gebeurtenissen over deed lopen plaatsvond.


De misdiagnose van burn-out zorgt er dus voor dat iemand nog verder verwijderd raakt van een oplossing voor zijn of haar situatie. Men verliest soms onnodig jaren, met arbeidsongeschiktheid als resultaat.


Om van daaruit, uiteindelijk met de erkende diagnose van PTSS, weer te herstellen is onnodig ingewikkeld en leidt tot bijzonder en onnodig veel leed.

Ja, iemand met een burn-out is inderdaad ook vaak:

  • (Erg) moe.
  • Uitgeput.
  • Heeft vaak slaapklachten.
  • Kan zich niet meer goed concentreren.
  • Krijgt woede-uitbarstingen.
  • Heeft last van geduldverlies.
  • Heef algemene prestatieproblemen.
  • Heeft onverklaarbare huilbuien.
  • Heeft sombere stemming of schuldgevoelens.


Echter, al het bovenstaande kan zonder deskundigheid en specialisatie in PTSS en trauma opgemerkt worden als burn-out – terwijl de onderliggende oorzaak wel degelijk Posttraumatische Stressverschijnselen zijn.


Het is dus zaak dat iemand zo snel als mogelijk, zonder wachtlijst wel te verstaan, professioneel geholpen wordt – tijd en PTSS gaan namelijk niet goed samen.


Hoe langer iemand met onbehandelde Posttraumatische Stressverschijnselen (PTSV) rondloopt, hoe groter en vaak ingewikkelder de situatie wordt. De langdurige stress wordt na verloop van tijd zelfs giftig voor het lichaam met alle ernstige en onnodige lichamelijke gevolgen van dien.


Ja, tijd is dus van groot belang bij PTSS en Posttraumatische Stressverschijnselen lossen zich niet op door rustig aan te doen! De onderliggende aanleidingen/triggers dienen op een deskundige manier opgelost te worden!


Neem contact op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek om te kijken hoe ook jij of je dierbare van overleven naar een goede kwaliteit van leven kan gaan en Posttraumatische Stressverschijnselen door PTSS en trauma achter je kunt laten.

Je kunt eenvoudig contact opnemen via het
contactformulier.

PTSS Voorbij Kennis Blog

PTSS Voorbij-Integraal en holistisch herstel van PTSS en Trauma-Johan Reinhoudt-gele rubberen eend i
door Johan Reinhoudt, oprichter PTSS Voorbij, ontwikkelaar True Result PTSS en Trauma Recovery Coaching™ 23 mrt., 2024
De kracht van erkenning bij Posttraumatische Stressverschijnselen (PTSV) als gevolg van PTSS en trauma – PTSS – Trauma – Theorie van het badeendje.
Angstige vrouw met handen voor haar gezicht.
door Johan Reinhoudt, oprichter PTSS Voorbij, ontwikkelaar True Result PTSS en Trauma Recovery Coaching™ 08 mrt., 2024
Emotionele flashbacks bestaan – het is een zeer onbekende vorm van herbelevingen zonder beelden. Bij Posttraumatische Stressverschijnselen (PTSV), veroorzaken deze onverklaarbare angsten! Deze angsten leiden tot een angst etiket en onbeheersbare scenario's. De worsteling met angst is herkenbaar aan bijvoorbeeld overmatig piekeren, behoefte aan structuur, een façade van ontspanning, nepgedrag, overmatige behulpzaamheid, angst voor afwijzing, obsessieve controle, punctualiteit, onophoudelijk praten en vervreemding van gevoelens. Angst is hierdoor een constante metgezel voor mensen met PTSV.
Share by: