Blog Layout

PTSS door de ziekelijke selectie drang van de narcist-narcistische persoonlijkheid voor hooggevoelige mensen-HSP

Johan Reinhoudt, oprichter PTSS Voorbij, ontwikkelaar True Result PTSS en Trauma Recovery Coaching™

Een narcist - persoon met een narcistische persoonlijkheid

kenmerkt zich door wreedheid, dwingende controle

en manipulatief liegen.



Wanneer iemand die hooggevoelig (HSP) is (langdurig)

blootgesteld wordt aan iemand met een narcistische

persoonlijkheid, versmelt dit op traumatische wijze

tot Posttraumatische Stressverschijnselen (PTSV)

door PTSS en trauma.


PTSS Voorbij-Integraal herstel van PTSS en Trauma-Johan Reinhoudt-De voetsporen die nagelaten worden door een narcist


Langdurig blootgesteld zijn aan een of zelfs meerdere mensen met een narcistische persoonlijkheid (vaak afgekort als narcist), heeft zeer verstrekkende gevolgen voor de jongvolwassene en wanneer dit niet tijdig effectief geheeld wordt, dan zeer zeker op latere leeftijd.


Allereerst kan men er niets aan doen dat deze situatie is ontstaan en laat ik maar meteen heel duidelijk hierover zijn - het gaat zeker niet vanzelf over. Door de intense pijn die ontstaan is, hoopt men dat het beter zal gaan door afstand te nemen en de persoon of personen te vermijden.


Dit leek in eerste instantie wel wat te helpen, maar snel wordt men zich ervan bewust dat de narcistische persoonlijkheid kans heeft gezien om binnenin te komen en als het ware onderhuids is gaan woekeren. Dit leidt uiteindelijk vaak tot Posttraumatische Stressverschijnselen (PTSV) door PTSS en trauma.


Hieronder om te beginnen een opsomming van korte beschrijvende kenmerken van een persoon met een narcistische persoonlijkheid:

  • Arrogant
  • Een opschepper
  • Heeft behoefte aan aanspraak
  • Is zelf bewierookt
  • Vol eigendunk
  • Zelf geabsorbeerd
  • Is zeer afgunstig
  • Is antisociaal
  • Is een zogenaamde magische denker
  • Kent zeer slechte (eigenlijk geen) grenzen
  • Heeft behoefte aan bewondering
  • Is overgevoelig
  • Kan in alles overdrijven
  • Heeft narcistische woede-uitbarstingen
  • Leidt aan grootheidswaanzin
  • Is schaamteloos
  • Is egoïstisch
  • Is zelfingenomen
  • Is leeg
  • Is passief agressief
  • Zit vol eigenbelang
  • Heeft een zelf-obsessie
  • Is bijzonder controlerend
  • Is een ziekelijke leugenaar
  • Is een toekomst vervalser
  • Is zeer impulsief
  • Kent geen empathie
  • Is wreed
  • Is zeer geheimzinnig
  • Is manipulatief
  • En .... - waarschijnlijk kun je hier op basis van je eigen en/of ervaringen uit je eigen omgeving, hier zeker nog aanvullingen op maken – want deze lijst is nadrukkelijk niet compleet.

 

De allermoeilijkste uitdaging voor iemand in de buurt van

iemand met een narcistische persoonlijkheid is om deze

meteen vanaf het begin te herkennen, zodat men de

schade voor zichzelf kan beperken. De narcistische

persoonlijkheid lijkt allereerst vaak op de

befaamde ridder, of kasteelvrouw op

het spreekwoordelijke witte paard.


Iemand met een narcistische persoonlijkheid accepteert geen grenzen van anderen – het zijn hun grenzen en hierdoor voelt men zich tegenstrijdig genoeg vaak opgesloten en beperkt. Dit gevoel leidt snel tot verveling – een situatie waarin deze persoon zich letterlijk niet meer kan vermaken. Zonder applaus is er voor iemand met een narcistische persoonlijkheid geen leven meer, zonder aandacht houdt men op met bestaan.

 

"Sorry" zeggen, of excuses aanbieden voor eigen gedrag komt niet voor in de woordenschat van deze persoonlijkheden. Als men soms vanuit een verplichting moet doen, komt het zo kunstmatig over dat er van oprecht excuus geen enkele sprake is. Het heeft dan ook nooit het bedoelde effect van oprecht sorry zeggen.

 

Er is namelijk nooit iets mis met de persoon met een narcistische persoonlijkheid, maar ze kunnen de hele wereld wijsmaken dat er wél iets mis is met de ander (bv. partner, ex-partner, zoon, dochter, werknemer, collega). Met hun charme en flamboyante verschijning pakken ze bijna iedereen in.

 

Dat deze persoonlijkheden zeer schadelijk zijn voor de

gezondheid en voor iemands welzijn is een

understatement.


Het is bovenal zowel fysiek als emotioneel vernietigend,

doordat hierbij op ziekelijke wijze psychologisch

en lichamelijk misbruik toegepast wordt.


Deze persoon is een ziekelijke leugenaar, maar misschien veel belangrijker om je te realiseren, is de manier waarop deze dit doet – de manier waarop is het best te omschrijven als het vervalsen van de toekomst.


Dit wil zeggen dat men weliswaar praat over een toekomst samen, maar er is helemaal niets wat met samen te maken heeft. Wat de narcist bedoeld heeft hier rechtstreeks te maken met wat hij of zij op dat moment zelf van iemand anders wil.

 

Deze ziekelijke en aangeboren manier om de toekomst te vervalsen is niet alleen gevoelsmatig zeer verwarrend, maar ook nog eens giftig (toxisch) voor lichaam, ziel en geest.


Het is degene met een narcistische persoonlijkheid er eigenlijk alleen om te doen dat de verwachtingen van de ander afgezwakt worden en daarmee alles wat de ander wil/wenst gebagatelliseerd wordt.

 

Hierdoor wordt de ander continu gekleineerd. Dat dit in

de meeste gevallen niet leidt tot het spoedig verbreken

van de relatie heeft alles te maken met de ziekelijke

manier waarop iemand met een narcistische

persoonlijkheid de hart verlangens van de

ander weet te bespelen en later

volledig te breken.

 

Kort na het kennismaken met deze persoon ontstonden er gevoelens die we allemaal willen ervaren in ons leven. De ridder of kasteelvrouw op het spreekwoordelijke witte paard die iets met je wil – het is dus echt mogelijk?

 

Dat men daarna meegesleept wordt door iemand met een narcistische persoonlijkheid heeft niets met intelligentie en/of zwakte te maken. De narcist, die van het hierboven beschreven goede kennis heeft, zet alle acties bewust en strategisch in – altijd met een bedekte bedoeling.

 

Het psychologische en vaak ook lichamelijke misbruik, waarbij ongewenst grensoverschrijdend lichamelijk gedrag binnen een relatie helaas meer regel dan uitzondering is, wordt onderdeel van de dagelijkse agenda gemaakt.


Alles is erop gericht dat degene met een narcistische persoonlijkheid in de relatie alles krijgt wat hij of zij op dat moment wil – het gaat namelijk nooit om de ander en nogmaals "samen" heeft totaal geen betekenis voor de narcist.

 

Deze situatie leidt zeer vaak bij ouders tot (echt)scheiding en er ontstaat hierna bijzonder vaak een 'spel' geleid door de narcist, een 'spel' wat ouderverstoting heet. Dit leidt in zeer veel gevallen tot continu grensoverschrijdend gedrag en daarmee tot Posttraumatische Stressverschijnselen (PTSV).



Vanwege de slinkse wijze waarop de narcistische persoonlijkheid handelt en vooral ook richting de buitenwereld is het herkennen van de aard van het misbruik bijzonder uitdagend – voor de persoon die misbruikt wordt, maar ook voor de vele onwetende hulpverleners.

 

Veel hulpverleners zijn helaas (te) onbekend met de kenmerken en de uitwerking van iemand met een narcistische persoonlijkheid – hierdoor kunnen deze mensen de ultieme controle op de buitenwereld uitoefenen, waarbij er zelfs voor de hulpverlener op overtuigende wijze de indruk wordt gewekt dat alles heel goed georganiseerd is en dat het niet degene met de narcistische persoonlijkheid betreft, maar de ander.

 

"De kwade driehoek Narcisme – HSP – PTSS is echt, ziekelijk en is

zeer belastend. Deze blijft naar mijn bescheiden mening dan

ook veel te vaak onderbelicht bij hulpverlening van

slachtoffers na dergelijk misbruik. Dit heeft ernstig genoeg

veel te maken met de onbekendheid hiervan - zelfs

bij zelfbenoemde specialistische hulpverleners."

 

De uiteindelijk ontstane traumatisering door langdurige blootstelling aan iemand met een narcistische persoonlijkheid, leidt bij zeer velen tot Posttraumatische Stressverschijnselen (PTSV) door PTSS – Dit vertoont naast chaos, onrust, haast, een verwarrende waarneming in het hier-en-nu, een steeds verder afnemende eigenwaarde en een continu verergerend laag zelfbeeld.



Dit is een situatie waarin men door verlies van het originele Zelf volledig in twijfel is gebracht – over alles! Men twijfelt zelfs vaak over de vraag of men toch echt wel met iemand met een narcistische persoonlijkheid te maken heeft? Overdrijf ik niet?


In eerste instantie wil men zelfs na kennis genomen hebben

van documentatie over narcisme nog steeds liever de (ex-)

partner ‘goedpraten’. Dit gebeurt zeker naar anderen

toe, want het valt toch nog wel mee en zo erg kan het

toch niet zijn? Of toch wel?

 

Zoals ik hiervoor al eerder beschreven heb, bestaat er een verhoogde kans op Posttraumatische Stressverschijnselen (PTSV) bij mensen die hooggevoeligheid/hoogsensitiviteit als onderdeel van hun persoonlijkheid hebben (HSP). De narcist selecteert zijn of haar tegenpartij nauwkeurig.

 

Wanneer iemand twijfelt of er sprake is van Posttraumatische Stressverschijnselen (PTSV) is het zeer verstandig om hierover in gesprek te gaan met een deskundige, empathische en in PTSS en trauma gespecialiseerde hulpverlener – iemand die vanuit integraal en holistisch herstel, ervaring heeft met het effectief oplossen van de aanleidingen/triggers van de Posttraumatische Stress Verschijnselen die ontstaan na (langdurige) blootstelling aan iemand met een narcistische persoonlijkheid.

 

Hulp vragen is niet zwak – in tegendeel het getuigt van de sterkte die (nog) over is om de regie van je eigen leven terug te nemen.

Op weg naar een eigen leven met een goede kwaliteit van

leven – zelfs nadat alles kapot lijkt en er niets meer

over lijkt van het originele Zelf.

 

Het originele Zelf mag dan wel verdwenen zijn, maar weg is het niet en kapot ook niet – wel bedolven onder de bagage uit het verleden en de angsten voor de toekomst.


Neem daarom de regie over je gezondheid en je leven terug – een leven met goede kwaliteit van leven is zeker mogelijk na (langdurige) blootstelling met een narcistische persoonlijkheid.


Dat iemand met een narcistische persoonlijkheid dringende hulp nodig heeft behoeft geen verder betoog - dat dit niet gebeurt

ook niet. Het volledige gebrek aan volwassen reflectie en

daarmee de kans op het verkrijgen van inzicht en

bewustwording, sluiten dit volledig uit.

 

Het gaat hen trouwens niet om het publiek van de opvoering van het toneelstuk dat men speelt, maar om de manipulatieve controle over de hoofdrol tegenspeler die hen de ruimte en daardoor de manipulatieve controle geeft.


Achter het masker van autonomie van de narcist ligt angst, afhankelijkheid, leegte, een zeer laag gevoel van eigenwaarde en misbruik op de loer. Ze zijn hiervoor altijd op zoek naar aandacht en bevestiging en manipuleren zo anderen om al hun doelen te bereiken.

 

De narcist zou dus deskundige professionele hulp nodig hebben, maar dit gebeurt niet omdat de narcist een volledig gebrek aan zelfinzicht heeft. Alhoewel deze wel lichamelijk is opgegroeid, is ervan mentaal opgroeien niet echt sprake - dit bemoeilijkt vanzelf ook het proces van reflecteren en van volwassen inzichten krijgen.

 

Het allerergst is nog wel dat vele vrouwen (en mannen) jaren blijven worstelen in hun relatie omdat men telkens weer de vraag stelt:

"Ja, maar is hij of zij wel een narcist?" Wanneer men er,

zoals ik vaak in de praktijk zie, uiteindelijk achter komt,

lijkt alles erop dat men aan het ontwaken is uit

een hele verschrikkelijke en boze droom.

 

Het trauma en de hierdoor ontstane PTSS wat voortkomt uit langdurige blootstelling aan een narcistische persoonlijkheid is groot. Er heeft op alle mogelijke manieren grensoverschrijdend gedrag plaatsgevonden en alleen op het uiterste dieptepunt komt men tot de stap om actie te ondernemen op dat wat men is overkomen.

 

Voor alle duidelijkheid niet samen met de narcist, maar in veiligheid ondersteund door hen die ze daarbij kunnen helpen. Want nogmaals dit proces is niet zonder gevaar omdat de narcist tot het uiterste kan gaan om alsnog tot de manipulatieve en in hun ogen succesvolle resultaten te komen.


Zoals ik al eerder noemde zie ik vaak vrouwen die langdurig in een narcistische relatie hebben gezeten (PTSS komt het meest voor bij vrouwen) - er zijn zeker ook narcistische vrouwen, maar die lijken in de minderheid, ook al zijn hier geen duidelijke statistieken van.


Zoals altijd is de hulpvraag - overgaan om hulp te vragen, toegeven dat men het niet (meer) alleen kan en niet meer zo verder kan leven, het uitdagendste.


Wanneer eenmaal stappen zijn gezet ontstaat er door het

oplossen van de aanleidingen (triggers) van de trauma's

relatief snel een andere situatie. Een pad wat leidt tot

weer een goede kwaliteit van leven en, ja, een pad

wat zelfs na heling kan leiden tot een leven,

met een nieuwe en dit keer gezonde relatie.



Jij kunt net als al die anderen voor je, integraal en holistisch herstellen van Posttraumatische Stressverschijnselen (PTSV) door PTSS en trauma - want het gaat in een hersteltraject alleen om jou en om jouw herstel!

 

Continue doorlopende trauma’s bestaan niet, zelfs niet wanneer hierdoor Posttraumatische Stressverschijnselen door PTSS is ontstaan.

 

Dit is bijna ongeloofwaardig omdat er wel prikkels zijn (triggers) die voortdurende stressreacties veroorzaken – waardoor het lijkt alsof trauma’s voortduren. Prikkels (triggers) en stressreacties kunnen wel degelijk beide voortduren.

 

Heling van trauma betekent niet dat een trauma nooit heeft bestaan.


Hét betekent dat in het hier-en-nu, het trauma niet

langer het leven beheerst, omdat door het effectief

oplossen van de triggers - de stressreacties

niet meer kunnen ontstaan.

 

Door het gebruik van onderbouwde en vooruitstrevende interventies kunnen de aanleidingen (triggers) van de stressreacties waardoor men belast is, opgelost worden en daarmee ook de hieraan gekoppelde trauma's (en PTSS).

 

De belasting van de trauma’s en de later hierdoor ontstane Posttraumatische Stressverschijnselen zijn hierdoor opgelost - de stressreacties kunnen dan ook niet meer ontstaan.

 

Leven met PTSS en trauma door welke oorzaken dan ook is niet leven, maar belast overleven. Een integraal PTSS en trauma hersteltraject is zo ontwikkeld dat je effectief kunt herstellen en verder kunt leven met een goede kwaliteit van leven!

 

Herken jij jezelf of een dierbare hierin? Neem dan vrijblijvend en vertrouwelijk contact op voor een gratis kennismakingsgesprek. Je kunt ons het best bereiken door het invullen van het contactformulier.

 

Neem de regie over je gezondheid en je leven terug, of geef het als cadeau aan een dierbare – en vergeet niet dat er ook voor jou of voor je dierbare een effectief en passend integraal en holistisch PTSS en trauma-hersteltraject is!


PTSS Voorbij Kennis Blog

PTSS Voorbij-Integraal en holistisch herstel van PTSS en Trauma-Johan Reinhoudt-gele rubberen eend i
door Johan Reinhoudt, oprichter PTSS Voorbij, ontwikkelaar True Result PTSS en Trauma Recovery Coaching™ 23 mrt., 2024
De kracht van erkenning bij Posttraumatische Stressverschijnselen (PTSV) als gevolg van PTSS en trauma – PTSS – Trauma – Theorie van het badeendje.
Angstige vrouw met handen voor haar gezicht.
door Johan Reinhoudt, oprichter PTSS Voorbij, ontwikkelaar True Result PTSS en Trauma Recovery Coaching™ 08 mrt., 2024
Emotionele flashbacks bestaan – het is een zeer onbekende vorm van herbelevingen zonder beelden. Bij Posttraumatische Stressverschijnselen (PTSV), veroorzaken deze onverklaarbare angsten! Deze angsten leiden tot een angst etiket en onbeheersbare scenario's. De worsteling met angst is herkenbaar aan bijvoorbeeld overmatig piekeren, behoefte aan structuur, een façade van ontspanning, nepgedrag, overmatige behulpzaamheid, angst voor afwijzing, obsessieve controle, punctualiteit, onophoudelijk praten en vervreemding van gevoelens. Angst is hierdoor een constante metgezel voor mensen met PTSV.
Share by: