Blog Layout

Ongewenst lichamelijk grensoverschrijdend gedrag - zeer vaak PTSS

Johan Reinhoudt, oprichter PTSS Voorbij, ontwikkelaar True Result PTSS en Trauma Recovery Coaching™

Ongewenst lichamelijk grensoverschrijdend gedrag - PTSS


Ongewenst lichamelijk grensoverschrijdend gedrag, zoals door aanranding/verkrachting, zoals nu ook weer uit onderzoek naar voren is gekomen, geeft vaak al na een week bij meer dan 80% van de vrouwen (*) significante Posttraumatische Stress Stoornis (PTSS) gerelateerde verschijnselen en 75% heeft al na een maand PTSS.


Voor alle duidelijkheid, door de man of vrouw waargenomen grensoverschrijdend lichamelijk ongewenst gedrag kan ook geslachtsgemeenschap onder dwang zijn (bv. eerste seksuele ervaring), of andere latere seksuele ongewenste handelingen die onder dwang plaatsvinden binnen een relatie.

PTSS Voorbij-Blijvend herstel van PTSS en trauma-Grote traan van een vrouw na abortus en verlies van ongeboren kind


In plaats van over een Posttraumatische Stress Stoornis te spreken, refereer ik veel liever hieraan als Posttraumatische Stress Verschijnselen (PTSV), omdat een man of vrouw met PTSS niet 'gestoord' is, niet 'permanent kapot' is, maar wel tijdelijk verwond is en dringend empathische, deskundige en in PTSS en Trauma gespecialiseerde ondersteuning vereist.


Gezien de maatschappelijke bekendheid van PTSS is gebruik van de afkorting haast niet te voorkomen, maar nogmaals weet dat vanuit mijn professioneel perspectief ik de laatste "S", de "S" van stoornis graag vervang met de "V" van verschijnselen.


We hebben nog steeds te maken met een diagnose, een 'label cultuur' een cultuur die ook bij deze mannen of vrouwen op zoek is naar wat er 'mis' is met hen en helaas niet naar wat er met hen gebeurd is.  Er wordt volgens 'het boekje' (DSM-V - het 'diagnose boekje') gewerkt en tot vier weken na een aanranding is er volgens 'het boekje' geen sprake van PTSS.


Labels leiden helaas niet tot herstel - de socio-demografische energie die hierin opgesloten ligt blokkeert het zelfs. Kijk maar eens wat er ontstaat wanneer mensen te horen krijgen dat men "PTSS" heeft - of erger nog, wanneer men van 'complexe PTSS' spreekt. Allerlei negatieve gedachten gaan het gedrag van mensen bepalen - gedachten die daarna van invloed blijven, want zo zitten mensen nu eenmaal in elkaar.


Tot vier weken na de aanranding/verkrachting behoren de verschijnselen tot het label "Acute Stressstoornis". Men gaat er normaalgesproken vanuit dat een Acute Stressstoornis dan ook vanzelf over gaat.


Echter een aanranding/verkrachting is lichamelijk grensoverschrijdend gedrag van de ergste soort - het is voor een man of vrouw de ergste en meest bedreigende vorm van lichamelijke mishandeling.


Hoe slechter de verhouding tussen de op dat moment positieve hulpbronnen en de negatieve/ ’giftige’ aspecten van de aanranding/verkrachting – hoe groter de energieverstoring en hoe ernstiger de situatie voor de man of vrouw en daarmee ook de kans op het ontstaan van PTSS.


Onbewust aanwezige hoogsensitiviteit (HSP) leidt verder nog eens tot ‘extra’ belasting en (ernstige) prestatieproblemen - en hierdoor tot een nog grotere kans op het ontstaan van Trauma (en PTSS).


Deze ‘bestaande’ relatie betekent niet dat er desondanks helaas veel te weinig aandacht wordt besteed aan hoog-sensitiviteit in de context van Trauma en PTSS-hulpverlening na aanranding/verkrachting.

De hulpeloosheid, de reddeloosheid, de radeloosheid en later het zelfverwijt, de reacties van de omgeving, het er soms niet eens over kunnen/durven praten, de continue opdringende gedachten, flashbacks, de verwarring en de stortvloed aan negatieve emoties die plots ontstaan leiden tot persoonlijke instabiliteit en verlies van zichzelf.


We weten dat trauma en tijd en daardoor Posttraumatische Stress Verschijnselen en tijd niet goed samen gaan. Tijd verergert de situatie, niet omdat het trauma voortduurt, maar omdat de triggers/aanleidingen van de stressreacties voortduren.


De 'vervreemding' van zichzelf die hieruit ontstaat, de verwarring, de onrust en het niet uit kunnen leggen aan de omgeving van wat er nu eigenlijk aan de hand is, de complexiteit die ontstaat in de omgang met anderen en vooral de vermijding van een heleboel voorheen 'normale' situaties - leidt tot een ware crisis.


Er zijn allerlei benaderingen die gebruikt worden, waarvan helaas de meesten ofwel uitgaan van een verstandelijke (cognitieve) ofwel van een geforceerde benadering - vaak samen met een of andere vorm van blootstelling. Beiden leiden zo zie ik vaak in de praktijk op zijn best tot tijdelijke vermindering van verschijnselen, maar niet tot het oplossen van PTSS.


Niets aan PTSS is verstandelijk en onveiligheid speelt juist een bijzonder grote rol tijdens de schokkende gebeurtenis, maar ook zeker erna. Het geforceerd proberen oplossen van deze situatie leidt vanzelfsprekend tot nog meer onveiligheid en dus tot een verdere verwijdering van herstel.


Posttraumatische Stress zorg na trauma is en blijft acute zorg - hoe lang geleden het trauma ook ontstaan is. Dit komt omdat voor het 'psychobiologische systeem' van de man of vrouw het niet uitmaakt hoe lang het trauma geleden is - het wordt nog net zo echt en puur beleeft als toen het 'in het moment' gebeurde.


Dat er uit ditzelfde onderzoek gesteld wordt dat het met veel vrouwen 'beter gaat' na drie maanden is in mijn optiek minder relevant. Dit zou kunnen leiden tot het onderschatten van herstel van dit ernstige trauma.


Wel heel relevant is dat er wordt gemeld dat na een jaar vier van de tien vrouwen gediagnostiseerde PTSS hebben. Dit is een zeer kwalijk cijfer - omdat in dat er in dit jaar voor deze vrouwen kostbare tijd verloren is gegaan en er voor hen een onnodige, steeds erger wordende nare en ongewenste situatie is ontstaan. Men is niet alleen het slachtoffer van een misdrijf, maar men is daarnaast ook nog eens slachtoffer van een onnodig langdurige crisis.


Aanranding/verkrachting zou vanzelfsprekend allereerst niet eens moeten voorkomen, maar wanneer het toch gebeurd is, dan is er dringende in PTSS en trauma gespecialiseerde ondersteuning nodig!


Het zou gezien dit alles dan ook niet mogelijk moeten zijn dat mannen of vrouwen na verkrachting op (lange) wachtlijsten komen voordat men überhaupt een 'intake' krijgt - waarna men vaak ook nog eens van het spreekwoordelijke 'kastje naar de muur' gestuurd wordt.


Een verdubbeling van de kans op PTSS zou speciale zorg verdienen - men is tenslotte slachtoffer van een lichamelijk misdrijf en bijzondere zorg is dus wel het minste wat men zou kunnen verwachten.


Ondersteuning die werkt vanuit het perspectief van het oplossen van de triggers/aanleidingen van de stressreacties en daarmee van het trauma en van de PTSV. Op deze manier kan men zo snel als mogelijk weer een leven met goede kwaliteit van leven gaan leiden. - zelfs na een aanranding/verkrachting!


Dat vele van deze mannen of vrouwen overleven na aanranding/ verkrachting mag duidelijk zijn want PTSS is niet opgelost totdat de triggers/aanleidingen van de stressreacties opgelost zijn.


Ik hoop dan ook dat de 'muur' die rondom de 'andere effectieve vormen' van benadering staat voor deze mannen of vrouwen, snel afgebroken zal worden, zodat ook zij hun kwaliteit van leven zo snel als mogelijk terugkrijgen!


PTSS Voorbij-Effectief en Integraal herstel van PTSS en Trauma-Moeilijke tijden na abortus - Vrouw verdrietig op schouder man


Continue doorlopende trauma’s bestaan niet, ook niet na een aanranding/verkrachting, zelfs niet wanneer hierdoor een PTSS is ontstaan.

 

Dit is bijna ongeloofwaardig omdat er wel prikkels zijn (triggers) die voortdurende flashbacks en stressreacties veroorzaken – waardoor het lijkt alsof het trauma van de aanranding/verkrachting voortduurt. Prikkels (triggers) en stressreacties kunnen wel degelijk beide voortduren.

 

“Heling van trauma betekent niet dat een trauma nooit heeft bestaan. Het betekent, dat in het hier-en-nu, het trauma niet

langer het leven beheerst, omdat door het effectief

oplossen van de triggers - de stressreacties

niet meer kunnen ontstaan.”

 

Door het gebruik van onderbouwde en vooruitstrevende interventies kunnen de aanleidingen (triggers) van de stressreacties waardoor men belast is na de aanranding/verkrachting opgelost worden en daarmee ook de hieraan gekoppelde trauma's (en PTSS).

 

De belasting van de aanranding/verkrachting en de latere ontstane trauma’s is hiermee opgelost doordat de stressreacties niet meer kunnen ontstaan. Hiermee is ook de PTSS opgelost.


PTSS Voorbij-Effectief en Integraal herstel van PTSS en Trauma-Aantrekkelijke vrouw glimlachend in de natuur op het gras na een PTSS-hersteltraject


Leven met PTSS en Trauma na aanranding/verkrachting is niet leven, maar overleven. Een integraal PTSS en Trauma hersteltraject is zo ontwikkeld dat je effectief kunt herstellen en verder kunt leven met een goede kwaliteit van leven!

 

Herken jij jezelf of een dierbare in dit artikel? Neem dan vrijblijvend en vertrouwelijk contact op voor een gratis kennismakingsgesprek.

 

Je kunt contact opnemen door het invullen van het contactformulier op de PTSS Voorbij website www.ptssvoorbij.nl, of door te bellen naar telefoonnummer: 030-2006761.

 

Neem de regie over je gezondheid en je leven terug of geef het als cadeau aan een dierbare – en vergeet niet dat er ook voor jou of voor je dierbare een effectief en passend PTSS en trauma-hersteltraject is!


(*) Er zijn mij op dit moment geen soortgelijke data bekend van mannen die blootgesteld zijn aan lichamelijk grensoverschrijdend gedrag door aanranding/verkrachting, maar de ernst van de situatie en de traumatisering en het ontstaan van PTSS hierdoor is aannemelijk niet afwijkend van de percentages bij vrouwen.


Bron: "PTSS in het jaar na seksueel geweld: Een Meta-Analyse van Prospectieve Studies", Dworkin et al, Trauma, Geweld, & Misbruik, juli 2021

PTSS Voorbij Kennis Blog

PTSS Voorbij-Integraal en holistisch herstel van PTSS en Trauma-Johan Reinhoudt-gele rubberen eend i
door Johan Reinhoudt, oprichter PTSS Voorbij, ontwikkelaar True Result PTSS en Trauma Recovery Coaching™ 23 mrt., 2024
De kracht van erkenning bij Posttraumatische Stressverschijnselen (PTSV) als gevolg van PTSS en trauma – PTSS – Trauma – Theorie van het badeendje.
Angstige vrouw met handen voor haar gezicht.
door Johan Reinhoudt, oprichter PTSS Voorbij, ontwikkelaar True Result PTSS en Trauma Recovery Coaching™ 08 mrt., 2024
Emotionele flashbacks bestaan – het is een zeer onbekende vorm van herbelevingen zonder beelden. Bij Posttraumatische Stressverschijnselen (PTSV), veroorzaken deze onverklaarbare angsten! Deze angsten leiden tot een angst etiket en onbeheersbare scenario's. De worsteling met angst is herkenbaar aan bijvoorbeeld overmatig piekeren, behoefte aan structuur, een façade van ontspanning, nepgedrag, overmatige behulpzaamheid, angst voor afwijzing, obsessieve controle, punctualiteit, onophoudelijk praten en vervreemding van gevoelens. Angst is hierdoor een constante metgezel voor mensen met PTSV.
Share by: