HERSTEL CYCLUS

Neem de regie over je leven terug door vooruitstrevende coaching 

-

Een weg naar vrijheid van Posttraumatische Stress-verschijnselen (PTSV) als gevolg van PTSS en trauma

PTSS-coaching als onderdeel van een holistisch

hersteltraject is gericht op het oplossen van de

onderliggende aanleidingen/triggers van de

Posttraumatische Stressverschijnselen (PTSV)

als gevolg van PTSS en trauma.


Een persoonlijk ontwikkelingsproces op weg

naar vrijheid van trauma en een gezonde

relatie met jezelf.


Allereerst is het belangrijk om inzicht te krijgen in de gevoelens en emoties van iemand met Posttraumatische Stressverschijnselen (PTSV) als gevolg van PTSS en trauma. Stressreacties op onderliggende aanleidingen/triggers die zich tonen in de vorm van stressbelasting in het alledaagse leven. 


Dit is noodzakelijk om bewustzijn en zelfinzicht te creëren. Hierbij wordt een duidelijk onderscheid gemaakt tussen de aanleidingen/trigger(s) van Posttraumatische Stressverschijnselen en de automatische, reflexmatige en vooral oncontroleerbare ongewenste (vastzittende) reacties. Dit is vaak een combinatie van gevoelens die vastzitten aan ervaringsbeelden - gevoelens die leiden tot negatieve gedachten en (ongewenste) emoties en belemmerende en negatieve overtuigingen, gevormde conclusies en angsten voor de toekomst. 


Door het vergrote bewustzijn en het vermeerderd zelfinzicht ontstaat na alles wat er is gebeurd, zelfs na herhaalde teleurstellingen in eerdere hersteltrajecten, allereerst een situatie van heldere zelfacceptatie. 


Daarna volgt de belangrijkste fase: Interventie, integratie en zelf-ontwikkeling. 


Deze fase is vooral gericht op het oplossen van de aanleidingen/triggers van de vastzittende reacties die leiden tot de PTSV – de feitelijke dagelijkse belasting. Hierbij wordt gebruikgemaakt van vooruitstrevende en onderbouwde interventies, waarbij mijn voorkeur hiervoor in de praktijk uitgaat, naar het gebruik van het holistische Logosynthese® model. 


Een automatische negatieve (reflexmatige) stressreactie kan bijvoorbeeld ervaren worden als een steeds terugkerende herbeleving, waarbij gedachten/beelden/geluiden kunnen leiden tot (automatisch), oncontroleerbaar en ongewenst gedrag. 


Het is belangrijk om te vermelden dat voor velen herbelevingen gekoppeld zijn aan beelden, maar ik zie heel vaak mensen in de praktijk die geplaagd worden door emotionele flashbacks – sterke, negatieve emotionele reacties op een herbeleving, waarvan men geen idee heeft waarover het gaat. Een herbeleving zonder beelden dus.


Wil je hier meer over lezen, bekijk dan dit uitgebreide tweedelige artikel https://www.ptssvoorbij.nl/wat-zijn-emotionele-flashbacks-en-hoe-kunnen-deze-bij-ptss-leiden-tot-plotselinge-en-onbegrijpelijke-gruwel-deel-1 en https://www.ptssvoorbij.nl/wat-zijn-emotionele-flashbacks-en-hoe-kunnen-deze-bij-ptss-leiden-tot-plotselinge-en-onbegrijpelijke-gruwel-deel-2. Deze twee artikelen zijn ook beschikbaar als audio-opname in de podcast sectie van de website https://www.ptssvoorbij.nl/podcast, wanneer luisteren op dit moment gemakkelijker is dan lezen.


Er wordt nadrukkelijk in het herstelproces niet met drang en/of dwang, dus niet geforceerd, gezocht naar trauma's, of, zoals sommigen elders zelfs pretenderen, zoeken naar het 'grootste trauma' dat iemand heeft. Dit is een wel zeer subjectief oordeel waar men naar op zoek is en daarbij komt ook nog eens dat er voor een hele goede reden op dat moment veel juist buiten het bewustzijn ligt.


Hier met drang en dwang naar zoeken kan iemand op een plek brengen waar men op dat moment nog aan toe is omdat iemand nog niet de persoonlijke weerbaarheid hiervoor heeft. Ook is hier een gelijkwaardige en vertrouwensrelatie voor nodig - een relatie die niet 'zomaar even' opgebouwd kan worden. Ook dit is een proces en vergt tijd.


Nee, het elegante aan de holistische PTSS Voorbij benadering is dat de alledaagse belastende ervaringen en stressreacties die iemand in zijn of haar dagelijks leven ervaart, triggers herbergen. Met deze triggers en de door trauma's veroorzaakte vastzittende reacties kan op een niet geforceerde manier direct gewerkt worden.


Hiervoor is eindeloos praten over en/of dieper graven op dat moment niet noodzakelijk en zelfs zeer ongewenst. Praten over brengt steeds opnieuw weer nieuwe verbindingen tot stand en kan ook alleen maar over die dingen die iemand bewust weet.


Aangezien vroegkinderlijke, maar met name ook perinatale trauma's (voor en rond de geboorte) niet verwoord kunnen worden omdat iemand nog geen taal had toen deze ontstonden - vragen stellen hierover en proberen hierover te praten is dan ook niet mogelijk en verwarrend.


Dit is dan ook wel een van de allergrootste verschillen met andere benaderingen – zowel de feitelijke belasting, de stressreacties in de vorm van de vastzittende patronen (emoties) en de onderliggende aanleiding/trigger van de reactie wordt in de analyse voorafgaande aan de interventie beschouwd.


De trigger kan bijvoorbeeld leiden tot onbedwingbare frustratie, agressie en zelfs ongecontroleerde woede-uitbarstingen. De aanleiding hiervan wordt dan met het gebruik van het Logosynthese® model opgelost. 


Hierdoor ontstaat een in toenemende mate merkbare verbetering  - een toename van rust met sterke voldoening en persoonlijke versterking tijdens het herstelproces. Door de interventie kan na het oplossen van een trigger een bepaalde eerder vastzittende reactie namelijk niet meer ontstaan. Opgelost is opgelost!


De hersenen hebben nu eenmaal als neuroplastisch uitgangspunt dat wat niet meer gebruikt wordt, opgeruimd kan worden ("use it or lose it"). Vanuit de 'geheugen herconsolidatie' die door het energie psychologische proces heeft plaatsgevonden is er nu een nieuw 'neurologisch-pad' aangelegd. Vanaf dat moment is dat dan ook de nieuwe reactieweg die bewandeld zal worden. Het nieuwe referentiepunt is nu de basis voor de toekomstige reactie.


Het proces wat doorlopen wordt:

  • Welke belastende reactie in de vorm van emoties, lichamelijke sensaties en gedachten worden in het hier-en-nu ervaren? 
  • Wat is de aanleiding/trigger van deze stressbelasting?
  • Oplossen door vooruitstrevende, onderbouwde en op Energie Psychologie (EP) gebaseerde interventies. Mijn voorkeur in de praktijk gaat nogmaals hiervoor uit naar het holistische Logosynthese® model.
  • Evaluatie, analyse en aansluitend directe integratie in het dagelijks leven.


Hierdoor ontstaat er een stapsgewijze verbetering in de situatie, waarbij toekomstige ervaringen vrij zijn van de negatieve invloed van de eerder opgeloste trigger. Hierdoor kunnen na een sessie meteen (echt) nieuwe ervaringen ontstaan. 


Ervaringen die vrij zijn van eerdere automatische, reflexmatige en oncontroleerbare stressreacties. Wanneer triggers opgelost zijn, bestaat zoals beschreven hierboven de eerdere vastzittende energiestructuur niet meer – hier hoeft men dan ook niets voor te doen. Dus, zeker niet leren omgaan met!

PTSS+Voorbij+%7C+Blijvend+herstel+van+PTSS+%7C+De+PTSS+Voorbij+Coaching+Herstel+Cyclus-Johan+Reinhoudt

Zoals hierboven weergegeven, zijn er

 vanuit de praktijk vier stappen

in het herstellen van PTSV als

gevolg van PTSS en trauma. 

Hoe ziet een hersteltraject sessie eruit:

  • Situatiebepaling – Wat en waardoor is er belasting op dit moment?
  • Herstel cyclus met interventies zoals hierboven grafisch weergegeven - Met iedere keer de vraag - op basis van de dagelijkse ervaringen, wat is er klaar om opgelost te worden?
  • Effectevaluatie – Wat heeft het oplossen voor effect gehad (nieuwe inzichten), waar staan we nu en welk effect heeft dit op de nabije toekomst?


Voor het oplossen van de negatieve stressreacties/effecten als gevolg van trauma door PTSS, denken we holistisch in termen van energie. De wetenschappelijke onderbouwing hiervoor komt vanuit de Energie Psychologie.


Symptomen die geuit worden in het lichaam en de geest, zijn vastzittende energiepatronen, in de vorm van automatische, oncontroleerbare reacties op een situatie die waargenomen wordt. Je zou kunnen zeggen, 'iets' wat triggert. 


In het geval van PTSV, is een aanleiding/trigger meestal iets wat op een of andere manier geassocieerd wordt met een sterk negatieve herinnering van een (te) schokkende gebeurtenis. 


Het kan echter ook een hierdoor ontwikkelde negatieve overtuiging, of angst zijn, over wat zou kunnen gaan gebeuren (fantasieën). De in het alledaagse leven, in het hier-en-nu ontstane emoties/gevoelens/belemmerende overtuigingen/fantasieën komen voort uit deze vastzittende reacties.


Het gaat dus niet alleen om de stressreacties die ontstaan, maar om de combinatie met de aanleiding ofwel trigger die hiervan onderliggend de oorzaak is. Je zou kunnen zeggen, veel andere benaderingen zoeken verstandelijk en analytisch naar de stressreacties en proberen hier een oplossing voor te vinden. Maar een stressreactie oplossen nadat deze ontstaan is, klinkt niet alleen onlogisch, maar ook nog eens psychofysiologisch zeer uitdagend ...


Een holistisch PTSS-hersteltraject is gericht op de onderliggende aanleiding, de trigger van de oorzaak – en de feitelijke vastzittende reactie. Wanneer de aanleiding, de trigger opgelost is – is de oorzaak hiermee ook opgelost en is het gevolg, de automatische, ongecontroleerde en ongewenste stressreactie niet meer mogelijk.


Wanneer triggers opgelost zijn, kan het automatische, reflexmatige ongewenste gedrag namelijk niet meer plaatsvinden. Zie het, maar als een neurologische verbinding die niet meer gemaakt kan worden. Dit, omdat de delen, om de betreffende neurobiologische verbinding te maken, er gewoonweg niet meer zijn.


Het speciaalste voor iemand is dan ook, om na het oplossen van een trigger, meteen te ervaren dat er verandering is en dat later blijkt dat de verandering blijvend is.


Ook dat er niets door hem of haar gedaan hoeft te worden om de nare gevoelens en de daarbij horende reacties niet meer te krijgen. Bijvoorbeeld dat men in een bepaalde omgeving kan zijn zonder weer een automatische en ongewenste woede-uitbarstingen te krijgen.


Wanneer de trigger/aanleiding van de vastzittende reactie, die de nare en bewuste gevolgen van PTSV aansturen, is opgelost – is ook tegelijkertijd het trauma opgelost. De kaping, de ongewilde overname van de bewuste geest ontstaat niet meer. Daar hoeft men bewust zelf niets verstandelijk voor te doen. Weg is weg!


Voor zover het voor ons nu vanuit de Energie Psychologie wetenschappelijk duidelijk is, leiden de interventies onder andere tot verminderde gevoeligheid van de linker en rechter-Amygdala (limbische gedeelte van het brein). 


Van belang hierbij zijn een vergroot inzicht in persoonlijke gevoeligheid en een andere gevoeligheid van het autonome zenuwstelsel (Polyvagaal theorie).


Daarnaast een vergroting van het 'raam van tolerantie' ('window of tolerance') en het eerdergenoemde geheugen herconsolidatie.


Samen zorgen deze ervoor dat iemand zelf, maar zeker ook zijn of haar omgeving een meetbare verandering in het bekende “vecht-vlucht-bevriezen-flauw vallen” (“fight, flight, freeze en faint”) proces waarneemt. 


Dit ligt dan ook aan de basis van deze integrale en holistische PTSS en trauma herstel benadering. Voor een uitgebreidere beschrijving van de achtergrond en toelichting op de werking van energie psychologie kun je hier verder lezen.


Het is erg belangrijk dat iemand met PTSV, die vaak al langdurig in een negatieve neerwaartse spiraal zit, zo snel als mogelijk weer persoonlijk houvast krijgt. Dat hij of zij weer de regie over het leven terugkrijgt en merkt dat er wel degelijk ook voor hem of haar verbetering mogelijk is.


Dit gebeurt bij aanvang van een hersteltraject door het zorgvuldig analyseren van de specifieke persoonlijke situatie en de hieraan gekoppelde op de persoon afgestemde persoonlijke ondersteuning. Alles is maatwerk en standaard herstel bestaat niet!


Basisvoorwaarde in het proces is gelijkwaardigheid en een oordeelloze houding bij het creëren van de o zo noodzakelijke coaching alliantie. Deze coaching alliantie ontstaat, wanneer er, door persoonlijke positieve ervaringen, een groeiende vertrouwensrelatie ontstaat met de coach. 


De coaching alliantie – de vertrouwensband is een voorwaarde voor het kunnen gebruiken van bijvoorbeeld het Logosynthese® model en andere vooruitstrevende interventies.


Hierdoor ontstaat een situatie, die samen met zelfacceptatie en acceptatie van de ontstane situatie, sterk ondersteunend en persoonlijk versterkend werkt tijdens het gehele holistische hersteltraject. 


Vanuit een holistische benadering wordt er tijdens een hersteltraject vanuit diverse invalshoeken ondersteuning gegeven. Bijvoorbeeld door gebruik van transactionele analyse, sterke begripsvorming van mogelijk aanwezige hooggevoeligheid (HSP of HSP-HSS), persoonlijke tendensen (Four Tendencies®), voeding, specifieke supplementen, communicatie en conflictmanagement. 


Verder is er aandacht voor gerichte ondersteuning van het autonome zenuwstelsel, waaronder wandelen, (lichte) krachttraining, sport en geschikte vormen van ontspanning. 


Er wordt verder bijvoorbeeld gewerkt met ademhaling en hartcoherentie (een app op telefoon, tablet of computer), een dagboek belangrijke effecten, dag intenties en andere praktische en op de situatie toegepaste minimale zelfondersteunende activiteiten.


Aanvullend leert de cliënt relatief eenvoudige, maar zeer krachtige prestatie en stress management hulpmiddelen. Deze hulpmiddelen hebben een persoonlijk versterkende werking en blijven ook na een hersteltraject van bijzonder praktische waarde. Op deze manier wordt er bijgedragen aan duurzame verandering en kan de cliënt na een hersteltraject een leven met normale ‘ups en downs’ succesvol hanteren.


Alles in een holistisch hersteltraject is op maat en er wordt bijzonder belang gehecht aan beschikbare tijd en persoonlijke begeleiding. Dit betekent dat iemand die door PTSV met ziekteverzuim is, in overleg met de werkgever, zo snel als redelijkerwijs mogelijk is, terugkeert naar zijn of haar dagstructuur – re-integratie in zijn of haar werksituatie. 


Een versnelde terugkeer naar de werksituatie, wordt in het bijzonder mogelijk gemaakt, doordat men op korte termijn veranderingen ervaart en men bewuste beweging waarneemt in de tot dan toe 'vastzittende' persoonlijke situatie. 


Het doel van een holistisch hersteltraject gaat verder dan alleen het oplossen van de triggers van PTSV en daarmee het oplossen van trauma's en uiteindelijk PTSS. Er ontstaat gedurende het traject een proces van integrale en holistische zelfontwikkeling. 


Veel mensen verwoorden dit op hun eigen manier, bijvoorbeeld:

"Ik besef nu dat ik dit PTSS-hersteltraject volg en dat dit mijn hoogste prioriteit heeft. Dit gaat over veel meer dan alleen het oplossen van mijn Posttraumatische Stressverschijnselen (PTSV). Ik ervaar het meer als terugkeren naar mezelf, naar mijn Essentie – wie ik echt ben en kan zijn. 


Ik volg onder deskundige begeleiding een stapsgewijs proces – een herstelreis, die me leidt naar een toekomst met een goede energiebalans en een bij mij passende mentale en fysieke weerbaarheid. Hierdoor is het mogelijk om weer een leven te leiden met een positieve kwaliteit van leven – weer mezelf kunnen zijn."

Share by: